Onmisbare tips voor trouwen en de bruiloft

tips trouwen bruiloft

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Of je nou lang naar dit moment hebt uitgekeken of juist nog nooit hebt nagedacht over een sprookjesbruiloft: jullie willen er samen een mooi trouwfeest van maken. Deze tips en trucs helpen daarbij.

Waar het aanzoek veelal een moment tussen het toekomstige bruidspaar is, is de bruiloft zelf vaak juist een dag die met familie en vrienden gevierd wordt. Hoe groot of klein jullie de bruiloft ook in gedachten hebben, een aantal zaken zijn absoluut onmisbaar. Een trouwlocatie en ambtenaar van de burgerlijke stand bijvoorbeeld, om het huwelijk te sluiten. Maar ook een professionele fotograaf en toffe DJ voor het feest zijn voor de meeste bruidsparen een absolute must have.

First things first: het budget

Wanneer jullie gaan trouwen, gaat er een compleet nieuwe wereld voor jullie open. Er zijn ontzettend veel leveranciers en aanbieders die onderdeel van jullie trouwdag kunnen zijn. En daarbij kunnen jullie zo groot uitpakken als jullie willen, niets is te gek. Maar voordat jullie helemaal losgaan op het thema trouwen, is het verstandig om samen een begroting te maken en bijbehorend budget op stellen.

Bedenk wat jullie echt belangrijk vinden op jullie trouwdag. Maak allereerst een globale gastenlijst en bepaal de dagindeling. Willen jullie bijvoorbeeld persé een knalfeest? Reserveer hiervoor dan wat extra budget zodat jullie kunnen uitpakken met special effects en live musicians voor een stijlvolle bruiloft. Op andere zaken die op jullie dag van minder belang zijn, kun je dan juist bezuinigen.

Kies de juiste sfeer

Als je een budget in gedachten hebt, is het tijd voor leukere dingen. Wanneer gaan jullie trouwen, en waar? De trouwlocatie is een bepalend onderdeel voor de sfeer op jullie bruiloft. Net als het seizoen waarin jullie trouwen. Ga je voor een landelijk of bohemian gevoel, voel je meer bij een festival wedding of geven jij en je partner juist de voorkeur aan een romantische setting? De sfeer waar jullie voor kiezen valt of staat met de locatie. Een boerderij heeft immers een compleet andere uitstraling dan een kasteel. Vraag je daarnaast af of je graag in de populaire voorjaars- en zomermaanden wilt trouwen. Wanneer je een herfst- of winterbruiloft wel ziet zitten, is dit natuurlijk ook van invloed op de sfeer en locatie.

tips trouwen bruiloft

Alles op één plek

Wáár jullie elkaar het ja-woord geven, is ook iets om over na te denken. Willen jullie de hele dag op dezelfde plek vieren of juist liever verschillende locaties bezoeken tijdens jullie trouwdag? Hebben jullie een favoriete plek met mooie herinneringen of zoeken jullie liever een nieuwe hotspot om de liefde te vieren? Steeds meer stellen kiezen overigens voor één locatie, zodat ze deze plek helemaal kunnen omtoveren in de gewenste sfeer. Anderen verlangen vooral naar een ontspannen huwelijksdag en besluiten om die reden om van ceremonie tot feest op één plek te verblijven. Kijk of de gemeente waar jullie willen trouwen een overzicht heeft van officiële trouwlocaties. Dit zijn plekken buiten het gemeentehuis die zijn toegewezen om te trouwen. Vaak kun je op zo’n officiële locatie ook borrelen, dineren en feesten tot in de laatste uurtjes.

Tip!
Vraag vooral even na tot hoe laat het feest op jullie locatie door mag gaan. Op trouwlocaties midden in de natuur of in een drukke wijk kan er sprake zijn van een stiltegebied of een verplichte sluitingstijd.

Weddingplanner gewenst?

Kiezen voor een officiële trouwlocatie maakt het voortraject natuurlijk iets eenvoudiger. Willen jullie juist iets unieks? Kies dan voor bijvoorbeeld het strand, een bos of weiland of je eigen achtertuin om te trouwen. Dan komt er vooraf natuurlijk meer organisatie bij kijken. Je hebt een vergunning en goedkeuring van de gemeente nodig en je zult op zoek moeten naar leveranciers die net zo flexibel zijn als jullie zijn. Communicatie is dan extra belangrijk, kies dus voor partijen die ervaring hebben om op bijzondere locaties een event te organiseren. Met de ondersteuning van Exclusive Deejays in licht en geluid maken jullie van elke binnen- en buitenruimte een toplocatie voor een bruiloft. In samenwerking met decorateurs en cateraars zijn totaaloplossingen ook mogelijk: wel zo makkelijk. Overigens is het in het geval van een bijzondere feestlocatie ook slim om een weddingplanner in de arm te nemen, die veel regelwerk uit handen neemt. Een tip die zeker het overwegen waard is!

Ja, ik wil!

Dit is eigenlijk het punt waar de hele dag omdraait: het ja-woord. Een bijzonder en vaak emotioneel moment voor jullie en de aanwezigen. Natuurlijk kun je kiezen voor een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie trouwen. Vaak mag je een voorkeur aangeven en op basis van een kennismakingsgesprek praat hij of zij op jullie grote dag de verschillende momentjes aan elkaar. Wanneer jullie de ceremonie graag nog wat persoonlijker willen maken, zijn er verschillende mogelijkheden.

Tips voor een persoonlijke ceremonie:

 • Vraag of iemand, bijvoorbeeld ouders of getuigen, iets wil zeggen tijdens de ceremonie – denk aan een korte speech of mooi gedicht.
 • Overgewaaid uit Amerika en inmiddels hier ook heel normaal: lees jullie eigen ‘vows’ aan elkaar voor waarin je vertelt wat de ander zo bijzonder maakt.
 • Kies een professionele trouwambtenaar of vraag een vriend of familielid als ‘babs’ (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand).
tips trouwen bruiloft

Wijn en spijs

Houd bij de keuze voor een trouwlocatie ook rekening met jullie wensen voor eten en drinken. Willen jullie geen onderscheid maken tussen dag- en avondgasten? Dan heb je dus een locatie nodig waar je met z’n allen terecht kan. Met veel gasten is een uitgebreid buffet eenvoudiger te realiseren dan een uitgebreid drie- of viergangenmenu aan een ingedekte tafel. Wanneer jullie de bruiloftsgasten willen trakteren op een luxe diner, kan dit van invloed zijn op de trouwlocatie. Informeer naar de mogelijkheden bij jullie eerste bezoek als je nog niet bekend bent met de plek.

Mobiele catering

Het diner is – samen met de drank – een belangrijke kostenpost op jullie bruiloftsbegroting. Neem het budget dan ook mee in jullie overweging voor de dagindeling en de keuze voor buffet of a la carte. Wanneer jullie niet gebonden zijn aan de keuken van de gekozen trouwlocatie, kun je naast een cateringbedrijf ook kiezen voor één (of meerdere) foodtruck(s). Leuk om jullie gasten mee te verrassen en het past natuurlijk perfect op een festival wedding of meer nonchalante bruiloft. Ook leuk in plaats van een traditionele bruidstaart (denk aan een truck met donuts of ijsjes) of perfect als late night snack aan het einde van jullie gedenkwaardige trouwfeest!

Shake it like a polaroid picture

De meeste stellen trouwen op één dag, maar ook als je er een uitgebreid trouwweekend van maakt, vliegt de tijd gegarandeerd voorbij. Dan is het fijn om na afloop nog iets tastbaars te hebben waarmee jullie de bruiloft keer op keer opnieuw kunnen  beleven. Een fotograaf en videograaf helpen daarbij. Honderden digitale foto’s, een prachtig fotoalbum gevuld met de mooiste plaatjes van jullie trouwdag, eventueel aangevuld met bewegend beeld in een gave trouwvideo, zorgen ervoor dat je de mooiste dag van je leven nooit meer vergeet.

Tip!
Kijk in jullie (online) zoektocht naar een fotograaf of de fotografiestijl en nabewerking bij jullie past. Romantisch, kunstzinnig of juist no-nonsense.

trouwen tips bruiloft

Beeldig gastenboek

Foto’s en video’s kunnen ook een leuke gimmick zijn op jullie bruiloft. Denk aan de bekende fotohokjes waarin jullie gasten – al dan niet met gekke props – poloraidfoto’s kunnen maken. Ook leuk om te verwerken als gastenboek! In dezelfde categorie vallen een zuil waar je gasten een videoboodschap op in kunnen spreken of waarmee ze zelf gifjes kunnen maken.

Play the moments

Naast de ceremonie is het trouwfeest voor veel bruidsparen een belangrijk element van hun grote dag. Dit zijn dan ook de twee momenten die zich perfect lenen voor de muzikale omlijsting van jullie bruiloft.

Ceremoniemuziek

Tijdens de ceremonie een cd’tje opzetten heeft natuurlijk minder charme dan een live muzikant. Veel bruidsparen hebben in hun familie-, vrienden- of kennissenkring wel iemand met een mooie zangstem. Zijn jullie niet gezegend met zoveel talent om je heen, dan is iemand inhuren ook een optie. Er zijn verschillende verzamelsites voor goede live-artiesten tijdens jullie bruiloft. Van solist en duo’s tot hele orkest(jes), maar net wat jullie willen.

Tips om over na te denken:

 • Willen jullie een zanger of zangeres, solist of duo?
 • Welke begeleiding: gitaar of piano bijvoorbeeld?
 • Nederlandstalig of Engelstalig, eigen werk of covers?
 • Versterkt of onversterkt: binnen / buiten en aantal gasten zijn daarvoor bepalend.
 • Neemt de artiest techniek mee, of moet dit geregeld worden?

Kortom, best wat vragen te beantwoorden…

Feestmuziek

Natuurlijk sluiten jullie de trouwdag af met een leuk feest. Wil je dat er gedanst wordt, of is een gezellige borrel meer wat jullie voor ogen hebben? In beide gevallen is muziek belangrijk om de sfeer te bepalen. Met een DJ of een band krijg je dat het beste voor elkaar. Voor veel bruidsparen is dit overigens een heus bruiloftsdilemma: kiezen we voor een band of DJ? 80 procent van de stellen kiest na zorgvuldige afweging overigens voor een DJ vanwege de lagere kosten en een non-stop, onbeperkt repertoire.

Tip!
kies bij twijfel voor de gouden combinatie: DJ met live artiest. Het geeft de feestavond extra cachet. En het is ook mogelijk om de artiest in te schakelen tijdens  de ceremonie of de borrel/receptie overdag. Praktisch en sfeervol!

Met een DJ van Exclusive Deejays op je huwelijksfeest mag je overigens rekenen op meer dan goede muziek alleen. Met een hoogwaardige uitstraling en de juiste technische basis zorgen we ervoor dat jullie feest tot in details klopt. Diverse special effects waarmee jullie feest knallend start of juist afsluit, een verlichte dansvloer en sfeerverlichting, zorgen voor de gewenste ambiance.

Tip!
Anders dan anders en toffe eyecatcher op jullie feest: de mobiele DJ Booth. Hiermee vergroten we de interactie tussen bruiloftsgasten en de DJ, wat zorgt voor een succesvolle dynamiek. Met de booth kan de DJ zich zonder problemen vrij in de dansruimte begeven.

trouwen bruiloft inspiratie

It’s all in the details

Jullie zullen het vanzelf merken in de voorbereiding op jullie trouwdag: de keuze is reuze. Bruidsparen, en vooruit – meestal de enthousiaste bruid, verliezen zichzelf al snel in details. In de laatste maanden voor de bruiloft is daar overigens geen enkel bezwaar meer tegen. Sterker nog: dan moeten juist de puntjes op de i gezet worden! De bepalende zaken als trouwdatum en locatie, bruidsjurk en trouwpak, fotograaf om de dag vast te leggen en DJ of band om van het trouwfeest een spektakel te maken, zijn dan immers al geregeld. Nu mag het gaan over de decoratie en aankleding.

Sfeermakers op elke bruiloft:

 • Bloemen
 • Ballonnen en (tassel)slingers
 • Pompons, honeycombs en lampionnen
 • Banners, krijtbordjes en wegwijzers
 • Verlichting

Met deze sfeermakers breng je het bruiloftsthema subtiel aan. Wil je het goed aanpakken? Voer het dan consequent door. Gaan jullie voor een natuurlijke buitenbruiloft? Vul het lijstje aan met stoere boomstammen en een romantische backdrop. Een strechtent en opvallende lichtletters zijn onmisbaar op een bruiloft met festivalsfeer. Zijn jullie meer van het type ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’? Dan zijn bloemen de perfecte versiering. Zorg voor een mooi centre piece op tafel en een floral backdrop bijvoorbeeld.

Geduld is een schone zaak

Zoals gezegd: er valt ontzettend veel te kiezen. Om geen ratjetoe aan accessoires te verzamelen in de voorbereidingsperiode is een belangrijke tip: begin niet té vroeg. Probeer jezelf te beheersen met het aanschaffen van slingers en lampionnen tot het moment dat je beter weet hoe jullie trouwdag eruit gaat zien. Nadert de bruiloft met rasse schreden en weten jullie welke mogelijkheden de trouwlocatie biedt om naar eigen wens en smaak te decoreren? Dan mogen jullie los!

Kleur bekennen

Kies een thema of kleur, dat helpt. Dit hoeft niet persé gecommuniceerd te worden naar je gasten (al staat het leuk op de foto als de kleding van alle bruiloftsgasten op elkaar afgestemd  is en de dresscode aansluit op het thema), maar het biedt vooral houvast voor jullie als bruidspaar. Ook je leveranciers kunnen rekening houden met het thema of de  accentkleur: de bruidstaart kan bijvoorbeeld voorzien worden van een passende caketopper en de DJ Booth kan met ledverlichting in jullie trouwkleur(en) omgetoverd worden.

Het juiste kleuraccent voor de gewenste sfeer:

 • Blush en goud matchen perfect en geven jullie dag een chique uitstraling.
 • Diepgroen en wit zijn dé kleuren voor een natuurlijke buitenbruiloft.
 • Lavendel en blauwtinten passen bij een authentieke Franse look.

Tip!
Bedenk of de gekozen accentkleur bij de kleuren van de locatie past.

Gaandeweg de voorbereiding komen jullie talloze ideeën, moodboards en leveranciers tegen om jullie trouwdag vorm te geven. De laatste tip is de belangrijkste: vaar jullie eigen koers. Dan wordt het vanzelf een topfeest! En heb je vragen over DJ’s, licht en geluid, techniek, special effects of live entertainment? Wij van Exclusive Deejays staan voor je klaar…

 

Stel al je vragen aan Albert en zijn team eventspecialisten!

Neem direct contact op

De 6 zekerheden van Exclusive Deejays:

1
Professionele, representatieve DJ’s met jarenlange ervaring
2
Groot aanbod in live artiesten die de DJ kunnen ondersteunen
3
Techniek en sfeer afgestemd op de feestlocatie, gezelschap en budget
4
Totaaloplossingen met styling en entertainment voor concepten en thema's
5
Exclusieve en unieke uitstraling door in eigen huis ontworpen booths en settings
6
Gegarandeerd de beste support, optimale bereikbaarheid en absolute zekerheid