Muziek op een bruiloft: toen en nu

Wat is er allemaal veranderd? Alles!

Als professionals op het gebied van evenementen en DJ’s merken wij het maar al te goed: de manier waarop we feestvieren verandert in een rap tempo. Waar vroeger een bescheiden huiskamerfeestje voldoende was, worden feesten grootser en verfijnder dan ooit te tevoren. Wat is er qua muziek in al die jaren veranderd? En hoe hebben die veranderingen invloed op ons werk als DJ? Wij zetten het op een rij.

Van langspeelplaat naar USB stick
Waar twintig jaar geleden DJ’s nog te herkennen waren aan de enorme platenkoffers die ze van feest naar feest sleepten, is dat tegenwoordig wel anders. Het digitale tijdperk heeft een enorme groei doorgemaakt. Met een piepkleine USB-stick op zak maakt menig DJ een feestje onveilig. Niet alleen het gemak van transport steeg, ook de hoeveelheid nummers. Vroeg je vroeger een nummer aan? Dan was het maar hopen dat de DJ in kwestie de single van uw favoriete artiest op voorraad had. De diversiteit in muziek was destijds dan ook een stuk kleiner. Tegenwoordig zetten DJ’s hun draagbare geheugensticks vol met duizenden, zo niet tienduizenden nummers. Een gemiddelde DJ beschikt zelfs over een muziekdatabase van 15.000 tot 20.000 nummers. Dat geeft je als organisator en feestganger heel veel muzikale vrijheid. Jij roept, wij draaien.

Muziek is overal
Een muziekliefhebber moest ruim een decennia geleden haast een vermogen uitgeven aan cd’s om te kunnen luisteren naar zijn of haar favoriete artiest. Ook de radio was een mogelijkheid, maar daar was het aantal genres beperkt. Tegenwoordig is muziek –dankzij het internet– overal en voor iedereen. Ga maar na: je kunt geen stap zetten in een lift, supermarkt of wachtruimte of je hoort muziek. Dit zorgt ervoor dat niet alleen het aantal muziekstijlen, maar ook de hoeveelheid muziekliefhebbers sterk is toegenomen. Kortom: waar het regelen van muziek vroeger een van de laatste dingen op de checklist was, is muziek tegenwoordig voor velen het belangrijkste onderdeel van een geslaagd feest.

Kritische blik
Die groeiende muziekkennis zorgt er tegelijkertijd voor dat men kritischer is geworden. We worden we steeds vaker geconfronteerd met DJ’s, op kleine evenementen, maar ook op grote festivals. De hoeveelheid vergelijkingsmateriaal stijgt. Hierdoor weten we beter wat we wel en niet goed vinden. Een DJ is geen zeldzaam verschijnsel meer. Dat zorgt ervoor dat DJ’s zichzelf echt moeten bewijzen. Gelukkig beschikt Exclusive Deejays over vele jaren ervaring en doen wij constant onze uiterste best om al je verwachtingen te overtreffen.

Klaar voor de show?
Hoe meer we overspoeld worden door muziek, hoe meer we op feesten overdonderd willen worden door een geweldige (muziek)show. Deze ontwikkeling zorgde voor een flinke verschuiving in de taken van een DJ. Waar DJ’s vroeger nog wel eens plaatjesdraaiers waren, zijn ze tegenwoordig heuse entertainers. Het is inmiddels onze taak om het publiek nauwlettend in de gaten te houden. Welke nummers werken, en welke muziekstijl juist helemaal niet? Hiermee spelen we constant. Natuurlijk proberen we daarbij ook constant jou en de andere feestgangers op te zwepen. Pas als de stemming precies aansluit op het vooraf gestelde doel, zijn wij tevreden. Daarin is niet alleen de muziek belangrijk, ook alles daaromheen moet kloppen. Spectaculaire aankleding, een smaakvolle DJ booth, de juiste verlichting en een geluidsinstallatie van de hoogste kwaliteit maken ook van uw feest een ongekend succes.

Feeling met het publiek zorgt ervoor dat alle DJ's erin slagen om mensen te raken en een feest naar een climax te brengen.
Jan Jansen, eigenaar Jansen Outdoor

Stel al je vragen aan Albert en zijn team eventspecialisten!

Neem direct contact op